Så ger du ditt hem en country-makeover

Drömmen om ranchlivet behöver inte ligga långt borta för någon. Oavsett vart du bor kan du inreda ditt hem i countrystil med några enkla medel och lite fantasi. Även om du bor mitt i centrala stan kan du bjuda på ranchlivets alla fröjder när besökarna kliver innanför tröskeln till din centralt belägna lägenhet. Ett knep man kan använda sig av är att inreda lägenheten med hjälp av grova stockar i taket. Den typen av inredning i kombination med liggande bräder som fondvägg ger den exakt rätta känslan av ranch- och jaktstuga som man strävar efter. Utöver detta är det detaljerna som gör det. Loppmarknader brukar kunna tillhandahålla generöst av unika inredningsdetaljer som skapar den där personliga prägeln i möblemanget till ett inte alltför högt pris. Bestäm dig vilken stil du vill inreda i och sen letar du efter loppisfynd som motsvarar de krav du har. Genom att satsa på loppisfynd slipper du den massproduktion som annars präglar så mycket inredning. Köp allt du kommer över av tunnor, patinerat och gamla rep. Tids nog får det sina självklara plats i din lya.

Skandinavisk inredningsstil kontra ranchstil och westernprägel

Vi svenskar har färgat en stor del av världens inredningstrender med en skandinavisk inredningsstil präglad av en avskalad minimalistisk stil men vill man inreda med ranchkänsla och country-stuk gäller det att ta ut svängarna i inredningen. Det finns inget “lagom” i westerninspirerad inredningsstil. Man kan lika gärna ställa en gammal bensinpump i köket för att få den där rätta looken. Navkapslar i taket och bensintunnor som barbord. Ofta är det rena tillfälligheter som avgör åt vilken riktning möblemang och inredning kommer att ta. Stundens ingivelse. Ett fynd på en loppis. Den röda tråden är vad som skapar helheten i stilen. Utan en grundläggande ide skulle projektet rasa samman i ett kaotiskt ingenting och inredningsförsöken skulle få en prägel av uppfinnar-Jockes senaste experiment. Det är alltså viktigt att precisera sin ide och hålla sig till sin plan när man inreder sitt hem. Ett ogenomtänkt inredningsprojekt kommer att avslöjas genom kaoset och förvirringen. Det är detta som är “stil”. Vet du som inredare vilken typ av stil du eftersträvas så lämnar du ingenting åt slumpen. Allting går i samma linje även om det är slumpen som avgör hur slutresultatet kommer att bli.

Personlig prägel av alla ytor i bostaden

Lämna ingenting åt slumpen när det gäller inredningen. Ibland när man är på besök hos någon som satsat på en personlig stil i inredningen så märker man att de tappat fokus i vissa delar av lägenheten och det är lite trist. Det förtar så mycket av effekten på det jobb de faktiskt lagt ner när de valt att försumma vissa ytor och rum. Badrummet brukar vara en sån där yta som inte får ta del av inredarens handlag. Låt även badrummet få den där speciella touchen av westerninfluenser. Beroende på vart du bor finns det butiker med inredningsdetaljer för en personlig badrumsrenovering stockholm, Göteborg, internet eller en loppmarknad efter vägen saknar betydelse men lägg den där sista finishen som krävs. Att gå in i ett badrum som inte fått tagit del av inredarens omsorg avslöjar hur mycket tankeverksamhet som gått åt till den övriga lägenheten. Det är med inredning som med kedjor, ansträngningen blir bara så stark som den svagaste länken. Försumma ingen del av bostaden när du inreder.