Det visste du inte om countrymusik

Hemstaden för countrymusiken
Oavsett om man är ett fan av countrymusik eller inte så vet nog de flesta att Nashville har spelat en betydande roll för countrymusiken. Vad många däremot inte känner till är dock att Atlanta egentligen borde vara hemstaden för countryn. I mitten av 1920-talet när countrymusiken slog igenom var det nämligen Atlanta som hade radiosändningar, bra sångare och låtskrivare och studior där artisterna kunde spela in sina skivor. Bland annat fanns Jimmie Rodgers, som var en av countryns allra första stjärnor.

Countryn och landsbygden

Hur kom det då sig att man förknippar musiken med landsbygden? Det var faktiskt Hollywood som skapade trenden och gjorde att vi började associera musiken med lantisar eller cowboys. Westernfilmerna var populära inslag under 30- och 40-talet och countrymusiken inspirerades av hillbilly-stilen där en ensam cowboy spelade gitarr och sjöng om livets sorger: hur orättvist livet kunde vara och hur hårt kärleken kunde såra en.

Man in headphones. FlowersCountryns ursprung
Som alla musikgenrer influeras varje ny genre av flera äldre: underkategorier skapas och ibland är det endast små detaljer som skiljer varje genre åt. Countrymusik har sitt ursprung från afroamerikansk blues och gospelsånger, som i sin tur fick sin genomslagskraft under tidigt 1700-tal. Därifrån har countryn gjort en otrolig resa från att ha ansetts vara en folklig musikgenre framförd av amatörer på landet till att bli en miljonindustri med världskända stjärnor.

Terapi med countrymusik
Det finns faktiskt de psykologer som använder countrymusik som terapi. Där testar psykologerna patientens bedömning av behov och styrkor genom att lyssna på musik där de övervakar patientens sociala kommunikation och emotionella beteende. Testet utformas som så att patienten aktivt deltar i testet genom att spela på ett instrument och sjunga. De får lära sig att improvisera och sedan hur de kan använda de kunskaper de får lära sig i sin terapiform, i sitt vardagliga liv. Musikens inslag har visat sig vara väldigt effektivt och de patienter som visar sig svara bra på countrymusiken inflytande får fortsätta med det. Detta är en annorlunda form av terapi men genom att samla in utvärdering av testen så hoppas psykologerna på att kunna utveckla denna terapiform ytterligare.