Glen Campbell

En fyraårig pojke fick en gitarr i present och det var starten på en stjärna som skulle röra vid många olika människors liv. Glen Travis Campbell växte upp och kunde senare titulera sig musiker, sångare, skådespelare, tv-värd och låtskrivare. Han kunde spela flera olika instrument, bland annat gitarr, banjo och säckpipa och han hade en fin röst som slipats till i olika gospelkyrkor där han var mycket populär. Efter närmare 50 år i musikbranchen kunde han stoltsera med 70 stycken studioalbum och år 1967 gjorde han historia genom att vinna grammypriser i både kategorierna för countrymusik och popmusik. 1968, ett av hans största år i karriären, sålde han mer än The Beatles. Glen Campbell är känd som musikern som vävde samman country och pop på ett sätt som många andra efter honom kunde ta över.

Karriären och musiken

Glen Campbell föddes i april 1936 i Delight, Arkansa. Få visste då att han skulle visa sig bli en stor musiker. När han flyttade till Los Angeles som 22 åring blev han snabbt känd som en duktig gitarrist. Han började karriären som studiomusiker till bland annat Elvis och Frank Sinatra. Han har vid ett tillfälle hoppat in i The Beach Boys och ersatte en av deras medlemmar, dock ville han inte bli permanent medlem i bandet. Mest känd är han för låtar som “Rhinestone Cowboy”, “Everyday Housewife” och “Witchita Lineman”. Som skådespelare medverkade han mest i mindre roller, mestadels serier och enstaka filmroller. Mest känd är nog filmen “De sammanbitna” från 1969, en film som John Wayne medverkade i. Denna fantastiska karriären sträckte sig över sex årtionden fram tills år 2017 då han 81 år gammal gick bort. Han sörjs av många kända artister som sett honom som en inspiration i sina egna karriärer.

Ett tidvis stormigt privatliv

Likt många musiker så var inte heller Glen Campbell immun mot turnélivets olika nöjen. Både alkohol och narkotika tärde på mannen med den gyllene rösten. Under 1980 talet fann han dock religionen som stöttepelare och blev frälst på nytt. Han har varit gift fyra gånger och dessa giftemål gav honom fem söner och tre döttrar. Första barnet fött år 1956 och sista år 1986. 2003 dömdes han för fyllekörning och smitning, vilket han erkände och fick sitta i fängelse i 10 dagar. I slutet av hans liv kämpade Glen med sjukdomen Alzheimers och hans familj brukade ofta sitta med honom och spela hans gamla låtar för att hjälpa honom minnas. Glen Campbells musik fortsätter följa oss och passar överallt, likväl som ett barnkalas stockholm som på en stor countrygala i Nashville. Musik som berör lever för alltid.