Countrymusikens historia

Att gå på country festival är något många ser som ett roligt nöje. Man klär sig i sina finaste kläder, tar på de snyggaste bootsen, sprayar på sin favorit Dolce Gabana parfym och tar på sig sin snyggaste cowboyhatt och man är redo för fest!

Countrymusiken härstammar från Sydstaterna och deras ursprungliga folkmusik. Men det har också framkommit att musikstilens rötter härstammar ifrån afroamerikanska slavsånger och blues. Den utvecklades under tidigt 1920-tal och på den tiden bestod musiken av endast violin eller gitarr. På senare tid har man vid sidan av gitarren även använt sig av en hel del munspel. Det är en genre som förknippats med western och det symboliseras med en cowboyhatt än idag. Countrymusik som nu ses som en glad stil som får de flesta glada, energiska och som bjuder på mycket dans.

Det var under 90-talet som countrymusiken utvecklades som mest och blev det den är idag.

Musiken består inte längre av endast av violin eller gitarr. Numera består musiken även av trummor, elgitarrer och är inspirerad av både poppen och rocken. Countryn har en egen unik utformning och rytm och är idag en väldigt mångsidig musikstil. Idag finns det flera olika genrer inom countrymusiken och bland dessa finner vi: rockabilly, honky-tonk, bluegrass, rockabilly och det kända Nashville-soundet.

Countrymusiken är väldigt stor i USA och har en stark ställning i den amerikanska kulturen. Det är den populäraste musikgenren i amerikansk radio.

Temat i countrylåtar är oftast mindre städer och låtarna handlar ofta om småstadsliv. Detta har bidragit till att countrymusiken blivit stor i de flesta småstäder i USA eftersom människorna i småstäderna känner igen sig i låtarna. Musiken är självklart även stor i de större städerna också men dragningen till musiken bland småstadsbor är mycket större.

Countrymusiken och Nashville, Tennessee

Countrymusiken är inte särskilt populär här hemma i Sverige och vi har inte så stor koppling till musiken. Men något man har hört mycket om och förknippar med countryn är staden Nashville i Tennessee.

Nashville är den staden som främst förknippas med countrymusiken även fast det inte var där stilen uppfanns. Detta beror på att musiken sedan år 1925 har spelats i radioprogrammen där och sedan dess har Nashville haft ett stort inflytande inom countrymusiken. Nashville kallas idag för countryns huvudstad och det finns ingen stad i världen som älskar den här musikstilen lika mycket som folket i denna stad gör.

Varje år anordnas ett stort evenemang som heter Country Music Festival och hålls i Nashville. Festivalen är väldigt stor och pågår under fyra dagar och har hundratusentals besökare från hela världen. Under festivalen deltar det cirka 400 artister och de flesta tar chansen att skriva autografer och att träffa sina fans. Många spelningar och uppträdanden är gratis och därför är det inte ett måste att ha en biljett men vissa andra delar av festivalen kräver biljetter. Denna festival är rena paradiset för alla country älskare runtom i världen!