Kända kvinnliga countrymusiker

Även om countryartister ofta är män finns det flera kända kvinnliga countrymusiker. Några av de tre största är Shania Twain, Dolly Parton och gruppen Dixie Chicks.

Countrymusik passar bra både när du vill ha energi eller lugn och ro. De snabba låtarna ger maximalt med energi medan de lugna balladerna gör att du kopplar av. När du vill kunna ta med din favoritmusik på promenaden, träningen eller bussresan är airpods det självklara valet. Hörlurarna sitter bra i öronen utan att glida ut och du slipper trasslet med hörlurssladdar.

Shania Twain

Shania Twain är en av de största countryartisterna genom tiderna och också en av de största musikartisterna eftersom hon sålt miljontals med skivor. Hennes karriär startade 1993 med ett självbetitlat album och 1997 skrev hon in sig i historieböckerna med “Come On Over”, vilket var det bäst sålda countryalbumet genom tiderna. Shania Twain hade ett långt uppehåll då hon var borta från rampljuset på grund av problem med sin röst. Efter att hon blivit bättre släppte hon 2017 albumet “Now”.

Dixie Chicks

Dixie Chics är en kvinnlig countrygrupp som bildades 1989 i Texas av två systrar och ytterligare två andra bandmedlemmar. De blev snart kända inom countryvärlden och fick sitt stora genombrott med albumet “Wild Open Spaces” 1998.

Gruppen fick mycket negativ publicitet då sångerskan Natalie Maines uttalade sig på ett kontroversiellt sätt genom att säga att de skämdes över att komma från samma delstat som sittande presidenten George W. Bushs. Orsaken till att hon skämdes var att presidenten förberedde Irakkriget. Hennes uttalande ledde både till dödshot och till att flera radiostationer i USA inte vägrade spela deras låtar.

En av Dixie Chics mest kända låtar är “Not ready to make nice” vilken är populär även hos svenska artister som gärna gör coverversioner av låten. Dixie Chicks har haft ett uppehåll på ungefär 13 år men de har nyligen avslöjat att det snart ska göra comeback med ett nytt album.

Dolly Parton

Dolly Parton föddes 1946 och debuterade som artist redan som trettonåring. Hon är med andra ord den äldsta och den med i särklass längsta karriären inom countryvärlden av alla kvinnor. Hennes liv ligger till och med till grund för en universitetskurs på ett amerikanskt universitet.

Dolly Parton har skrivit flera låtar varav en av de största är ” I Will Always Love You” som hon skrev och framförde 1974. När låten användes i filmen Bodyguard och sjöngs av Whitney Houston blev den en riktig monsterhit som lever kvar än idag. Även om Dolly Parton främst var sångerska spelade hon även i filmer av vilka en av de mest kända är 9 till 5. Soundtracket till filmen blev en stor succé och låten 9 to 5 blev Dolly Partons största hitlåt.