Tips för countryfesten

Countrymusik och western går hand i hand. Och blandningen lämpar sig fantastiskt bra som tema för fester. Oavsett om det är en födelsedagsfest, företagsfest eller fest “bara för att” är country ett tema som i princip alla kan uppskatta. Det är också enkelt att skapa en countrykänsla, men beroende på hur djupt du vill gå, desto mer inriktad kan du göra festen. Här är några tips när du ska arrangera fest med countrytema.

Kul gimmick eller riktig amerikanska-södern-känsla

Först kan det vara bra fundera över vilka som ska komma på festen och vad de kan tänkas uppskatta. Vill man hålla det lättsamt är det absolut inget fel att välja ut din favoritmusik från kanske Johnny Cash, Loretta Lynn, Hank Williams och George Jones och sedan gå in på Partytajm för att beställa hem hållbara och passande partyattiraljer.

Det roligaste är ju så klart om man lyckas skapa en autentisk countrykänsla. Vilda västern-kulturen är ju så mycket mer än det man ser i Spaghettiwesterns: Clint Eastwood, cowboyhattar och tavernas som när som helst kan bryta ut i pistolstrider. Det är så klart en stor del, men långt ifrån allt!

När den europeiska expansionen av Amerika nådde längst bort i Kalifornien var det många som definierade situationen som kaotisk, anarkistisk och full av våld. Det är till viss del sant – lag och ordning var inte nödvändigtvis prio ett när man koloniserar nya landområden. Både överlevnad och girighet kan ha tagit överhanden beroende på situation. Men situationen har dramatiskt överdrivits för att skapa intressanta miljöer i den ström av spaghettiwesterns som inspirerades från tidsepoken.

Huruvida du vill fokusera på den kaosartade cowboyismen eller göra det hela mer kulturellt beror så klart på dina preferenser och klientelets förväntningar. Att göra det mer kulturellt betyder inte nödvändigtvis att du ska läsa högt från historieböckerna – det är trots allt fortfarande en fest vi talar om – men att kanske dekorera med tidstypiska politiska slogans eller reklamaffischer kan skapa intressanta diskussioner mellan festdeltagarna, och ge det där lilla extra som går över förväntningarna.

Svensk eller amerikansk country – eller något annat?

Svensk country musik som begrepp är ganska smalt. Dansband har länge varit svenskarnas motsvarighet till countrymusiken och om man lämnar dansbandsfördomarna hemma finns det mycket kul att hitta. Många av de klassiska amerikanska hitsen har nästintill direktöversatts till svenska av kända dansband. Om någon skulle vara så fräck och ställa frågan “Varför spelar du dansband på en countryfest?”, kan du spela upp den amerikanska motsvarigheten som i princip låter likadant och förhoppningsvis få en kul reaktion och diskussion som resultat.

Det finns dock svenska countryband som absolut inte vill kalla sin musik för dansband. Det får man så klart acceptera. Skillnaden mellan svensk country och dansband är fortfarande en relativt skenbar motsägelse som kan skapa intressanta diskussioner – om du inte har något emot det på din countryfest är det ju bara positivt!