Countrymusiken i Sverige

Countrymusik kan definieras på lite olika sätt men ofta syftar man på folkmusik från den amerikanska södern. Instrumenten är ofta akustiska och Nashville är en viktig knutpunkt för countrymusiker och alla som är inspirerade av genren. Man kan också säga att all musik som hämtar inspiration från denna tradition är countrymusik och om man håller sig till den definitionen har vi många duktiga svenska countrymusiker. I den här texten ska vi skriva om hur kulturen ser ut här i Sverige. Det är långt ifrån ett nytt fenomen men stilen har dock fått ett uppsving på senare år. Mycket tack vare stora och uppskattade återkommande arrangemang som Country SM. I Sverige har vi vår egen folkmusik och även dansbandsmusik som kan sägas konkurrera om samma grupp av lyssnare. Nu finns det dock många subgenres inom country och de flesta kan hitta en stil de gillar. När det gäller svensk country finns det ett tydligt amerikanskt stråk, inte bara i musiken utan det märks även i kulturen runt omkring den.

Med Nashville som utgångspunkt

Svensk countrykultur handlar mycket om att spegla vad som händer inom countrymusiken i USA och om att utforska dess rötter, men en utifrån ett svenskt perspektiv. I den omtalade programserien Jills veranda på SVT som gått i flera säsonger har svenska artister tillsammans med den svenska countrydrottningen Jill Johnson fått utforska olika aspekter av amerikans country genom svenska ögon. Det är intressant att se vad som händer när en rörelse som countrymusik flyttar till en ny kontext. Vad skulle hända om det uppstod ett subkultur i USA kring svenska folkdräkter och fiolmusik? Sådant som har rötter som helt enkelt saknas i det nya sammanhanget. Countryn i Sverige kan sägas ha två grenar. Dels de som fokuserar på livet i den amerikanska södern och gärna tar på sig cowboyhatt när det är dags gå på en spelning. Det finns också artister som gör något helt eget av sina countryinfluenser och blandar med svensk folkmusik och texter om livet på den svenska landsbygden som sjungs på svenska. Mats Rådberg är ett exempel på en sådan artist.

Populär och alternativ

I USA är alternativ country och outlaw country ett stort fenomen med artister som definierar sig och även lever som outsiders. Deras texter är ofta ett tydligt ställningstagande mot det allt för populistiska och glättiga. Jonny Cash är en av ikonerna inom den stilen. Samtidigt har vi country som är uttalat populistisk med låtar om hjärta och smärta och en publik som gärna radar upp sig i line dance framför scenen. Trots att det är fråga om så olika ingångar till musiken hör man att det är just country. Oavsett om musiken spelas på en svår jazzbar eller om det handlar om något mer ironiskt som är populärt på halloween. Även i Sverige har vi artister som arbetar med helt olika ingångsvärden men som definierar sig som countryartister. Här kan vi dessutom röra oss lite mer lekfullt och fritt mellan olika countrystilar. Jill Johnson hör till dem som blandar eget countryinspirerat material med att göra covers på stilens klassiker, iförd cowboyhatt.