Countrymusiken


Country, eller western-musik som det ibland kallas, är en speciell typ av folkmusik som man för det mesta förknippar med USA. I början var den mer renrakad med bara gitarrer, men idag används även andra instrument.

Kanske har du någon gång hört talas om ”hillbilly-musik”? Det var countrymusikens föregångare i modern tid, och också vad genren kallades fram till 40-talet. Hillbilly betyder ungefär lantis på svenska och är idag är countrymusiken starkt förknippad med landsbygden, cowboys och sydstaterna. Idag ser många Nashville i Tennesse som hemorten för musiken och countryn har också sitt ursprung i södra USA.

 

Sveriges främsta kvinnliga countryartist
Jill Johnson är kanske den artist som är mest beautiful musicians.känd i Sverige för sin countrymusik. Hon växte upp i Ängelholm i södra Sverige och debuterade redan som 12-åring i en countrygrupp. Sedan dess har hennes karriär gått spikrakt uppåt. Hon har charmat det svenska folket, men även norrmän och danskar med sin skönsjungande men kraftfulla röst. Hennes genombrott kom i svenska melodifestivalen när hon vann 1998 med låten ”Kärleken är”.

Drottning av countryn
Den största av alla inom countryn är nog ändå Dolly Parton. Hon är, förutom en bra sångerska, även en riktigt duktig musikant som kan hantera flera olika instrument. Vad sägs om munspel, piano, banjo och gitarr? Hon har skrivit många texter till de låtar hon sjunger. Något som kanske inte alla känner till är att hon också har humor och kan bjuda på sig själv.

Hon föddes i countryns hjärta, Tennesse, i en fattig familj med tolv barn. Även om hennes uppväxt var enkel har hon ofta beskrivit den som kärleksfull och det reflekteras också i många av hennes låtar.

Dolly har även medverkat i några filmer, den mest kända är nog ”9 to 5”, vars soundtrack hon också spelade in. Hon har en stor fanskara och den som verkligen älskar Dolly bör besöka nöjesfältet Dollywood som hon byggt upp till en avbild av den timmerstuga i vilken hon växte upp.