Kris Kristofferson

Kris Kristofferson är en av de stora amerikanska country- och folkmusikerna. Han har haft en lång karriär, under vilken han både har sjungit in egna sånger men också framgångsrikt skrivit låtar för andra artister som blivit storsäljande hits. Kristofferson har också haft flera roller i filmer, allt från action till drama. Han är en mångfacetterad artist och uppskattad av människor över hela världens. Hans bidrag till den amerikanska låtskrivarhistorien gav honom det ultimata erkännandet i form av att bli invald i Songwriter’s Hall of Fame 1985, och senare i Country Music Hall of Fame, 2004.

Mot toppen med bestämdhet

Kris Kristofferson föddes i Texas 1936, och hans farföräldrar var svenskar som bland annat hade verkat i svenska armén. Efter skolgången kände han sig tvingad av sin far att gå med i armén och lärde sig där att flyga helikopter. Under tiden i armén fokuserade han alltmer på musiken, något som gjorde att han till slut sade upp sig från armén och flyttade till Nashville där han tog ströjobb. Han mötte June Carter genom ett jobb på Columbia Records och bad henne ge ett kassettband till sin man, Johnny Cash. Johnny lyssnade dock aldrig på bandet, vilket resulterade i att Kristofferson landade helikopter på Johnny Cash gräsmatta och fångade dennes uppmärksamhet med en handling som blivit legendarisk.

En legend för många

Efter det spektakulära intåget i Cash’s trädgård vände lyckan för Kristofferson. Cash beslutade att spela in låten “Sunday Morning Coming Down”, en låt som blivit en av de största countryhitsen genom tiderna. Kristoffersson fortsatte att skriva låtar för andra artister, bland annat sjöng Janis Joplin in “Me and Bobby McGee” som också blev en stor hit. Kristoffersons låtar handlar ofta om människor som har det svårt, är olyckligt kära eller har ont om pengar. Det är låtar att känna igen sig i, oavsett om man är i nöd av att få ett brustet hjärta reparerat eller bara behöver akut tandvård. Tillsammans med countrystorheterna Cash, Jennings och Nelson bildade Kristofferson superbandet The Highwaymen, 1985. Fram till idag skapar han musik, och förra året nominerades hans senaste album för en Grammy.