Countrymusik förklarat

Countrymusik är en musikstil som har sina rötter i USA, och de efterliknelser som görs i Europa efter sådan musik är inspirerad från countryrörelsen i USA.

Varför heter det countrymusik?

Begreppet countrymusik beskriver nordamerikansk folkmusik med rötter i de vita nybyggarnas sånger och visor. Med de vita nybyggarna avses i det här fallet européer som kom till Amerika på 1600-talet och koloniserade delstater som tidigare ägdes av indianerna. Country står för land och med det menas att musiken är lantlig och lovordar den orörda prärien eller varför inte den vackra hösten i delstaten Washington. Idag så finns det dock även sydstatliga musiker från exempelvis Texas som sjunger country.

Hur klär sig countrymusiker?

Countrymusiker har ofta akustiska instrument och behöver därför röra mycket på händerna samtidigt som de spelar. Det är ingen vild rock and roll som de framför så med en Canada Goose – jacka kan man hålla sig varm om man nu mot förmodan spelar utomhus i den bistra vinterkvällen.

Fokus riktas på att ha stövletter, cowboyskor, cowboy-hattar, västar, skinnjackor och så vidare. Klädseln är därför ganska enkel men har ändå attityd och en sårbarhet som många gillar att bevittna. En akustisk gitarr är en klassisk sak att spela på som countrymusiker.

Vilka kända artister finns?

Inom western så är Billy Ray Cyrus ett stort namn. Med sin stora kroppshydda och sina ansiktsuttryck så har han satt många amerikaners hjärtan i brand. Hans dotter, ingen mindre än Miley Cyrus, har trots sina unga år blivit världskänd och sålt massvis med skivexemplar. Hon blev först berömd för sitt medverkande som tjejen med ett dubbelliv i Hannah Montana med Emily Osment som en biroll.

I Sverige är Jill Johnson känd för att hylla countrygenren och hon har turnerat i flertalet länder, däribland USA och Sverige. Jill har också ett program som heter “Jills veranda” där hon bjuder in andra musiker och kändisar för att musicera tillsammans och prata om livets prövningar samt glädjeämnen.

Den mest kända musikern inom countrygenren är Taylor Swift, som lyckats göra country till en mainstreamgenre där allmänheten också tar del av musiken som erbjuds från genren. Hon har blivit unisont hyllad även för sin popmusik som är stöttande och glad.

Hur blir man en countrymusiker?

Först måste man ta reda på vilken typ av musik man gillar, det är lättast att sysselsätta sig och producera musik inom en genre man uppskattar. Därefter gäller det att hitta ett adekvat instrument och seden börja skriva musik och texter på eget bevåg eller tillsammans med andra. Man kan söka sig till talangtävlingar såsom TV4:s “Idol” och “Talang” för att pröva sin lycka. Utöver det så är det många musiker idag som blir upptäckta genom egeninspelade videor på internet, inte minst på videotjänsten Youtube.